Sexuella övergrepp på nätet
Kan ett sexuellt övergrepp på nätet vara jämförbart med ett övergrepp i verkliga livet? Ja, menar forskaren Linda Jonsson som föreläste i ämnet sexuell exploatering på nätet.
Sexuella övergrepp på internet uppmärksammades stort redan 2007 med den så kallade Alexandramannen. Han dömdes sedermera till 10 års fängelse för våldtäkter och grova sexuella utnyttjanden av underårig.
Linda Jonsson är doktor i barn- och ungdomspsykiatri vid Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum, Linköpings universitet. Hon är även verksam vid Allmänna Barnhuset. Hon har i sin forskning bland annat tittat på vad ungdomar delar med sig av på nätet.
Ungefär 25 procent av 18-åringar som tillfrågats i hennes studie har skickat avklädda bilder (kön, rumpa, bröst). 15 procent har fått en förfrågan. Något fler är tjejer än killar.
Varför skickade de bilderna? Den frågan har flera svar:
- Roligt/flirta eller träffa nya människor.
- Undersöka sin sexualitet.
- Få bekräftelse.
- Socialt accepterat.
- Tillhör när man är i kärleksrelation.
- Man har fått frågan eller blivit tvingad.
– Tittar man på en bild kan man inte veta om den har skickats av tvång. Du måste alltid göra en individuell bedömning och prata med barnen.
Linda Jonssons forskning visar att ungdomarna litar på mottagaren och de litar på webbsidorna där de publiceras.
Studien visar att 6 procent har haft sex på nätet men inte i verkligheten. Barn som blivit utsatta på nätet mår sämre än barn som blivit utsatta av penetrerande sex, visar hennes forskning.
– Så på frågan om ett övergrepp på nätet kan jämföras med ett övergrepp i verkliga livet är svaret ja.