Möt vår guldutställare barnrättsorganisationen Maskrosbarn

På barnrättsorganisationen Maskrosbarn har vi sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för de 500 000 barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.

Vi jobbar för att barn mellan 13–19 år ska få chans att berätta om sina svåra hemförhållanden. Hos oss får barnen långsiktigt stöd, gemenskap och möjlighet att förändra sitt eget liv.

Vi erbjuder flertalet stödprogram i Stockholm, Göteborg och Malmö samt digitala stöd på riksnivå. Vissa av stöden är helt kostnadsfria medan en del beviljas av socialtjänsten.

–    Barn berättar för oss dagligen om missförhållanden och orättvisor och vuxengissningar kring deras behov. På ungas uppdrag bedriver vi därför ett kunskapshöjande arbete för vuxna som arbetar med barn i utsatthet, samt ett påverkansarbete för att förbättra lagar, processer och system, säger Therése Eriksson grundare och utvecklingschef.

Idén om organisationen föddes när Therése Eriksson och Denise Madsen träffades under gymnasietiden. De delade erfarenheter av att ha föräldrar med missbruk och psykisk sjukdom samt att känna sig helt ensamma i det.

De grundade Maskrosbarn för att de ville normalisera situationen för barn som levde i liknande situationer och för att visa att det faktiskt går att må bra, även om ens föräldrar mår dåligt. Therése jobbar idag som utvecklingschef och Denise som stödchef i organisationen.

Under Barnrättsdagarna kommer de dela med sig av lärdomar och erfarenheter. De kommer berätta om hur organisationen tillsammans med ungdomar arbetar för att ta fram stöd och metoder som är anpassade för målgruppen. Slutligen kommer de även ge verktyg och tips kring mötet med ungdomar. ”Hur skapar vi stödverksamhet som ungdomar vill delta på”, 9 april kl 16:55.

Maskrosbarn är även på plats i monter 3:15 – välkommen förbi för att höra mer om arbetet kring alla barns rätt till sin barndom!