Att leva med Asperger och autism är på allvar
– Att leva med en annorlunda hjärna är inget man kan skärpa sig ifrån. Att försöka fostra bidar bara till dålig självkänsla hos dessa personer säger Carolina Lindberg, handledare och författare.
I samtalet med Jill Carlberg Söderlund som har diagnosen Asperger får vi en inblick i hur vardagen kan se ut och vad av samhällets stöd som hon tycker har fungerat bra?
Jill berättar att en nödvändig strategi för att klara av vardagen är att hon försöker planera sin egen energiåtgång. Hon sätter en siffra 1-8 på varje aktivitet som ska utföras.
– Att resa från Uppsala till Örebro tar till exempel en 8:a i energi. Och då undrar ni kanske hur jag ska ta mig tillbaka säger Jill med glimten i ögat.
Specialintressen ger energi, något som lärarna på Jills skola tog fasta på. Som barn hade Jill ett stort intresse för katastrofer och då speciellt Titanic. Det innebar att hon fick skriva noveller om Titanic och räkna matte genom att räkna ut omkretsen på Titanics skrov. Hon fick också göra om prov och vara borta mer än andra. Detta, i kombination med tid för återhämtning, gjorde att Jill klarade skolan bra. Det är viktigt att få vistas i en tillåtande miljö. Skolan måste anpassas utifrån barnets förmåga och lust.
Bara för att ett funktionshinder inte syns utanpå betyder det inte att man kan strunta i det. Hur ska man då vara en bra samhällsrepresentant i mötet med en person som har Asperger? Jill berättar om en boendestödjare som hon gillat.
Hon sa: Jag vet ingenting men berätta om du vill. Hur vill du ha det?
Det räcker att försöka förstå, vara respektfull och lyssna på individen. Jills handledare Carolina Lindberg berättar att hon fortfarande får frågan om det inte går att medicinera bort autism och Asperger.
– Då ruttnar jag. Det går väl inte att medicinera bort en personlighet!
Följ Jill via hennes blogg Adaptis
Jill om hur det är att leva med Asperger i Nyhetsmorgon TV4