Utställare 2025
Nedan presenteras de som anmält sig som utställare på Barnrättsdagarna 2025
Nedan presenteras de som anmält sig som utställare på Barnrättsdagarna 2025
Stiftelsen Allmänna Barnhuset är en statlig stiftelse med uppdrag att stödja metod- och kunskapsutveckling i syfte att stärka barn och ungdomar i socialt utsatta situationer. Vårt arbete utgår från FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, och fokuserar på att öka kompetensen hos professionella som möter barn, genom att utveckla och sprida kunskap från forskning och praktik. Vi driver egna utvecklingsprojekt, anordnar konferenser och seminarier samt ger ut rapporter i aktuella frågor
I samarbete med Drömmen om det goda
Familjens Jurist är Sveriges största juristbyrå inom familjejuridik. Vi är experter på juridik som rör privat- och familjeliv, företagande och boendefrågor. Vi jobbar ständigt med att göra livet tryggare och enklare.
Statens institutionsstyrelse (SiS) bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård. I samverkan med socialtjänsten ger vi barn, ungdomar och klienter med allvarliga och omfattande psykosociala problem bättre förutsättningar för ett socialt fungerande liv utan missbruk och kriminalitet.
När andra alternativ inte har fungerat finns vi där för både samhällets och individens bästa. Ingen som kommer till oss gör det av fri vilja, vårt uppdrag är svårt och meningsfullt. Välkommen till vår monter och samtala med oss om vårt uppdrag från placering till utskrivning. Vi berättar om hur vi jobbar med barnrätt, hur barn och unga kan göra sin röst hörd och hur vi samverkar med andra. På plats finns representanter från både ungdomshem och huvudkontor.
Barnafrid är ett nationellt kunskapscentrum vid Linköpings universitet med uppdrag att samla in, strukturera och sprida kunskap om våld och andra övergrepp mot barn och unga, till yrkesverksamma som möter barn och unga.
Barnafrid intar en samordnande funktion och vi arbetar utifrån ett brett barnrättsperspektiv. Vår verksamhet ska bidra till att förbättra det förebyggande arbetet samt utveckla effektiva insatser för att skydda och stödja barn och unga som utsatts för våld. Det gör vi bland annat genom att erbjuda nätverksträffar, utbildningar, kurser med högskolepoäng, metodstöd samt arbeta med forskningsprojekt.
Brottsoffermyndigheten är Sveriges expertmyndighet för brottsofferfrågor. Myndigheten arbetar för att främja brottsoffers rättigheter och uppmärksamma deras behov och intressen.
Myndigheten betalar ut brottskadeersättning till enskilda brottsoffer och kräver tillbaka utbetald brottsskadeersättning från gärningspersoner. Genom Brottsofferfonden finansierar myndigheten brottsofferinriktade projekt och sprider genom sitt kunskapscentrum forskning och kunskap om brottsofferfrågor.
Central barnhälsovård strävar efter att säkerställa barns hälsa och utveckling genom att utveckla metoder och processer i barnhälsovård på BVC. Det inkluderar att ge stöd och fortbildning till verksamhetschefer och personal som arbetar med barnhälsovård med målet att säkerställa bästa möjliga vård och stöd till barn och deras familjer.
Med barn och familj i fokus tolkar Central barnhälsovård nationella och regionala mål och verkar för att dessa uppfylls utifrån lokala förutsättningar.
Central barnhälsovård bedrivs producentneutralt och har en övergripande funktion att utveckla och upprätthålla barnhälsovård av hög kvalitet.
Central barnhälsovård Västra Götaland – Vårdgivarwebben Västra Götalandsregionen
Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar är en ideell förening som startades 1973, strax efter att första ungdomsmottagningen öppnades i Borlänge 1970. Föreningens huvudsakliga uppgift är bland annat att stimulera till utveckling av befintliga ungdomsmottagningars verksamhet genom att verka för att dessa får en bred yrkesrepresentation och hög kunskapsnivå.
Föreningen skall dessutom ge stöd och vägledning till nystartade mottagningar, samla och sprida information, stimulera och underlätta utbyte av erfarenheter ungdomsmottagningar emellan, och medverka till fortbildning inom aktuella områden. Målet är att ungdomsmottagningarna skall arbeta med högsta kvalitet för ungdomarnas bästa.
Välkommen till Karlstads universitets monter där ni finner ämnet folkhälsovetenskap och Centrum för forskning om barns och ungas psykiska hälsa och uppväxtvillkor (CBU). CBU är en flervetenskaplig forskningsmiljö, som genom forskningen vill bidra till att barn och unga får en bra start i livet med stöd från både familj och samhälle. Forskningen är inriktad på tillämpning i praktiken och sker ofta i samverkan med till exempel skola, hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Vi vill lyfta vikten av barns och ungas delaktighet och rättigheter, såväl i forskningen som i insatser för dem. Läs mer på www.kau.se/cbu
Folkhälsovetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne som studerar befolkningens hälsa. Vid Karlstads universitet finns kandidatprogrammet Hälsa, miljö och samhälle och masterutbildning i folkhälsovetenskap med inriktning barns liv och hälsa. Det bedrivs också folkhälsovetenskaplig forskning inom flera områden. Exempelvis genomförs studier om våld mot barn och inom SELMA-studien undersöks miljöns betydelse för barns hälsa och utveckling. Läs mer på www.kau.se/folkhalsovetenskap
Kriminalvården har ansvar för häkten, fängelser och frivård. Vi arbetar för att göra samhället säkrare och tryggare. Drygt 16 000 medarbetare arbetar med målet att minska återfall i brott – att bryta den onda cirkeln. Välkommen till vår monter där vi visar och berättar om vårt barnrättsarbete med barnombud och samtalsgrupperna ”Godnattsagor inifrån” och ”Föräldragrupp” riktade mot barnens föräldrar eller närstående i kriminalvård. På plats finns också Insidan – en sida på nätet för barn och unga med familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård.
Nka och Linnéuniversitetet har i uppdrag av Socialstyrelsen att leda ett nationellt utvecklingsarbete av stöd till barn och unga i familjer där föräldrar eller annan vuxen i barnets direkta närhet har missbruksproblem, psykisk sjukdom, psykisk funktionsnedsättning, en allvarlig fysisk sjukdom/skada, oväntat avlider, eller om barnet utsätts för eller bevittnar våld eller andra övergrepp.
Uppdraget omfattar att vara en resurs för att fortsatt stödja utvecklingsarbetet för stöd till barn som anhöriga och långsiktigt arbeta med kunskapsproduktion, kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte, systematisk uppföljning och lärande nätverk.
rePULSE är en väletablerad arbetsmetod som används för att öka kunskapen om känslor, hjälpa till med mognadsutvecklingen och träna på viktiga Sociala Färdigheter.
Metoden finns idag representerad i de flesta av Sveriges kommuner och har använts i över 20 år inom bland annat socialtjänst, HVB, BUP, skola och särskola. Vi finns med i Socialstyrelsens metodguide för socialt arbete och är även en av 34 arbetssätt som används för att förebygga normbrytande beteende och brott bland barn och unga. rePULSE bygger på ett kognitivt synsätt där man undersöker sambandet mellan tanke, känsla & beteende. Kunskaperna är till nytta både hos dem med för lite impulskontroll och dem som kontrollerar sig för mycket.
Vi håller utbildningar i Sverige och Norge och erbjuder en strukturerad, lättlärd arbetsmetod, så att du i din yrkesroll kan hjälpa barn, unga och vuxna till bättre impulskontroll och ökad självkännedom.
Riksförbundet Attention en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och deras familjer. Attention företräder personer med egen diagnos, anhöriga och personal som möter målgruppen inom exempelvis skola, vård, socialtjänst, arbetsförmedling och andra instanser.
Attention har cirka 20 000 medlemmar och finns i ett 50-tal lokalföreningar i hela landet. Bland våra medlemmar finns personer med adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning samt personer med nedsatt förmåga att läsa, skriva och räkna.
Mellan två världar ger röst åt unga hörselskadade
Arvsfondsprojektet Mellan två världar drivs av Riksförbundet DHB. Projektet belyser hur det är att vara ung och hörselskadad och leva mellan två världar, den hörande och den teckenspråkiga världen.
Ungdomarnas och andra experters röster resulterar i en bok, broschyrer, föreläsningar, inspelade föreläsningar och informationsfilmer utifrån olika teman på ämnet.
Mer information går att läsa på dhb.se/mellan-tva-varldar
Vi stärker den som hjälper – Vår drivkraft är att ge frivilliga samhällsarbetare rätt förutsättningar i sina uppdrag. Vi samverkar med myndigheter och andra aktörer samt opinionsbildar för rättssäkra och jämlika insatser. För alla som är i behov av stöd och för ett starkt civilsamhälle.
Våra medlemmar är frivilliga samhällsarbetare och vi har lokalföreningar runt om i landet. Frivilliga samhällsarbetare finns för många barn och unga som är i behov av stöd, som kontaktperson, kontakt- och stödfamiljer, särskilt förordnad vårdnadshavare, god man för ensamkommande, biträdande övervakare samt besökare på häkte och anstalt.
Tillsammans kan vi ge barnen godare förutsättningar och tillsammans verkar vi för ett medmänskligare samhälle.
Roks är den samlade rösten för ideella kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Våra medlemsjourer erbjuder stöd till våldsutsatta kvinnor, tjejer och barn och kämpar för att förändra de strukturer som möjliggör våldet.
Genom opinionsbildning, utbildning och politisk påverkan driver vi frågor om kvinnors och tjejers rättigheter och stärker jourrörelsen i hela landet. Tillsammans skapar vi motstånd och bygger en framtid där ingen utsätts för mäns våld.
Rädda Barnen är världens största självständiga barnrättsorganisation. Vi har funnits vid barnens sida i över hundra år och vi fokuserar på hållbara insatser – akuta och långsiktiga. Med Barnkonventionen som grund arbetar vi för att barns rättigheter ska bli verklighet, i Sverige och runt om i världen. För när barnen blir trygga blir världen trygg.
På Verahill möter vi många familjer som behöver stöd och vi sätter alltid barnets bästa främst.
För att minska en konflikt mellan föräldrar erbjuder vi medling. Är det en pågående process förespråkar vi ett separat ombud för barnet och att all information och delaktighet ska ske på ett sätt som barnet förstår.
Varmt välkommen att läsa mer om oss på www.verahill.se
Unizon är ett riksförbund som samlar över 140 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer samt jourer specialiserade på att arbeta mot incest och andra sexuella övergrepp. Tillsammans arbetar vi för ett jämställt samhälle fritt från våld.
Genom att erbjuda stöd och skydd, samt arbeta förebyggande och med påverkan, arbetar jourerna varje dag, året runt, för kvinnor och barns rättigheter och ett liv fritt från våld. Allt utifrån en kunskap om våld, kön, genus och makt.
Göteborgs Stadsmissions webbplats
Östergötlands Stadsmissions webbplats
Utställningarna kommer att finnas i direkt anslutning till de lokaler som disponeras för Barnrättsdagarna på Karlstad CCC.