Möt vår guld-utställare BUFFF Sverige

Inte mitt brott, ändå mitt straff

När en förälder eller nära anhörig frihetsberövas påverkas barnen djupt – men deras behov glöms ofta bort. Skam, ensamhet och oro blir en del av deras vardag, samtidigt som samhället brister i att ge dem det stöd de har rätt till – både praktiskt och emotionellt. Trots att barnen inte har gjort något fel tvingas de bära konsekvenserna av en vuxens handlingar. Det är dags att se dem, lyssna på dem och säkerställa att deras rättigheter inte bara existerar på papper – utan även omsätts i praktiken.

Barn, syskon och andra anhöriga till frihetsberövade utgör en bortglömd och osynliggjord målgrupp som ofta faller mellan stolarna. Förutom att denna grupp lider i tystnad löper den också en ökad risk för psykisk ohälsa, ensamhet, social isolering och en framtid präglad av kriminalitet. Samtidigt vet vi att detta går att förebygga med ett tillgängligt och mångsidigt stöd som sätts in i rätt tid. Det förebyggande arbetet är avgörande, inte bara för individen utan också för samhället i stort – både socialt och ekonomiskt.

Bufff fokuserar på barnen – inte på de frihetsberövade. Genom att erbjuda trygghet, stöd och verktyg hjälper vi dem att hantera en svår livssituation och bygga en stabil grund för framtiden. Samtidigt arbetar vi med hela familjen för att skapa hållbara förändringar. Att ge barnen stöd är inte bara en fråga om omsorg – det är en rättighetsfråga som kräver att samhället tar ansvar. Inget barn ska behöva bära konsekvenserna av en vuxens handlingar.

Barnkonventionen slår fast att alla barn har lika rättigheter (artikel 2), att deras bästa alltid ska komma i första hand (artikel 3), att de har rätt till liv och utveckling (artikel 6) samt rätt att uttrycka sina åsikter (artikel 12). För barn med frihetsberövade anhöriga riskerar dessa rättigheter att bli teoretiska snarare än verkliga. De lever i skuggan av ett system som sällan ser dem.

Det exakta antalet barn som drabbas av att en anhörig frihetsberövas är okänt, och Bufff befarar att mörkertalet är stort. Samtidigt står vi inför en historisk expansion av kriminalvården – 27 000 nya anstalts- och häktesplatser planeras. Behovet av att kartlägga barnen är mer påtagligt än någonsin. Genom en sådan kartläggning kan samhället organisera och rikta resurser på ett sätt som säkerställer att de når dem som behöver dem mest – barn som är offer för en situation de själva inte valt.

Under Barnrättsdagarna vill vi belysa vikten av att barn ses som rättighetsbärare, erkänna deras behov och vidta konkreta åtgärder för att ge dem det stöd de har rätt till. Vi kan inte längre blunda för deras verklighet. Genom att lyfta deras röster vill vi skapa en plattform för att påverka beslutsfattare och yrkesverksamma att agera. Barnen förtjänar att höras, erkännas och ges en möjlighet till en tryggare framtid.

Läs mer på www.bufff.se