Vuxna saknar kunskap om spel på nätet

2cOm du inte vet något om spelen barnen spelar, hur ska du då kunna förebygga kränkningar där?

Det blir fnissig stämning när deltagarna ombeds att prata med varandra om första gången de var ute på internet, och vad de gjorde där.

– Vi är många här inne som en gång har lärt oss internet, och tyckt det var svårt, säger Olle Cox från Friends. För många vuxna är nätet fortfarande nytt och de förväxlar ibland tekniken med innehållet. Olle berättar om skolor som kontaktat Friends och undrar varför barnen fortsätter att mobba varandra, fast de har förbjudit mobiltelefoner. Barn och unga ser internet och mobiltelefoni i första hand som en social arena. Så även här måste insatser göras för att förhindra trakasserier.

Budskapet under seminariet är att vuxna måste förstå de spel och den teknik som de flesta barn och unga tycker är en helt naturlig del av sina liv. Detta för att kunna förebygga och förhindra kränkningar och trakasserier.

– Kan du beskriva ett spel som barn och unga i din närhet berättar att de spelar? frågar Olle retoriskt.

Nästan hälften av barn och unga berättar att de sett eller hört kränkningar när de spelat på nätet och 8-17 procent har själva blivit utsatta. Det är sexuella trakasserier, kränkningar med koppling till sexuell läggning och rasistiska kränkningar.

Det är vuxnas ansvar att förebygga trakasserier och kränkningar och Friends menar att skollagen gäller i många fall även när barn utsätts när de spelar online. För att kunna bidra till ett bättre spelklimat, måste man veta förutsättningarna för själva spelet. Här är Olles lista på vad du som vuxen kan göra för att förstå spelen och skaffa dig bättre möjligheter att förebygga kränkningar.

Vad kan du göra som vuxen?

• Skriv en lista på vilken kunskap du saknar!

• Googla på spel som barn i din närhet spelar!

• Kolla in twith.tv, där man kan se andra spela!

• Spela själv! Det behöver inte ta mer än 30 min att skaffa sig en uppfattning om spelet.

• Kartlägg! Ta med frågor om kränkningar online i de allmänna trygghetskartläggningarna.

• Använd barn och unga i din närhet – ställ frågor, var nyfiken och prata om spel!

• Prata om kräkningar med utsatta, utsättare och åskådare

– Vi kommer inte kunna ”övervaka bort” kränkningar på tv- och datorspel!, säger Olle. Målet är att barnen ska komma till oss om någonting händer.