Ansök om seminarium

Vill ni arrangera ett seminarium på Barnrättsdagarna 2025 skickar ni in en ansökan via vårt formulär som finns tillgängligt när knappen ”Ansök här” är synlig i det lila fältet högst upp på sidan.

Ansökan behöver inte vara helt komplett gällande bl.a. föreläsare när ni skickar in det men ni behöver beskriva vilka huvudsakliga frågeställningar som ni ämnar lyfta för att vårt programråd ska kunna ta ställning till att godkänna eller avslå förslaget.

Deadline för ansökan om seminarium är 15 oktober 2024.

I november skickas beslut ut om seminarieansökan har godkänts eller inte. Om er ansökan godkänns har ni möjlighet att komplettera/uppdatera det med mer information innan det publiceras i Barnrättsdagarnas program. I samband med at programmet publiceras öppnas även anmälan för seminarieföreläsare.

 

Datum och deadlines för Barnrättsdagarna 2025

Ansökningsomgången öppnar: 13 september 2024
Sista dag att skicka in sitt bidrag: 15 oktober 2024
Sökanden får besked: senast sista veckan i november 2024
Konferensen äger rum: 1-2 april 2025 i Karlstad CCC

Kostnader

Att arrangera ett seminarium kostar 2 040 kr ex moms per seminarieföreläsare. Max 3 föreläsare ingår per seminarium och kan stå med i programmet. Önskar ni vara fler som föreläser gäller ordinarie deltagaravgift för de som överskrider maxantalet.

I avgiften ingår

  • Ett seminarium på 30 minuter
  • Konferensbiljetter till medverkande och samordnare för ert seminarium. Biljetterna gäller samtliga konferensdagar.
  • Synlighet i Barnrättsdagarnas program.

Lokal med grundteknik (projektor, duk, 3 mikrofoner, ljudanläggning, hörslinga och möblemang).

Övriga kostnader

Kostnader för medverkandes resor, arvoden och logi bekostas helt av er som föreläser.

Bedömningsprocessen

Bedömning och beslut kring vilka seminarieansökningar som godkänns görs av Barnrättsdagarnas programgrupp. I bedömningen tittar programgruppen bland annat på om:

  • Ansökan är relevant för årets tema och Barnrättsdagarnas målgrupper
  • Ansökan utgår från ett tydligt barnrättsperspektiv
  • Ansökan innehåller ett mål och syfte, så som kärnbudskap, vision, utmaningar och svårigheter.
  • Barns egna röster eller barnperspektiv finns med som en självklar och betydelsefull del av seminariet.
  • Presentationen belyser med klarhet vad seminariet konkret kommer att erbjuda åhöraren, i form av tex information, metoder eller verktyg.
  • En ansökan som har ett nyhetsvärde, känns aktuellt, verkar inspirerande och väcker stor nyfikenhet.
  • Föreslagna medverkande är relevanta och representativa för förslagets ämne. Var uppmärksam på tolkningsföreträde och normer om vithet, funktionalitet, sexualitet, genus m.m. när ni väljer medverkande.
  • Arrangörer och programförslag lever upp till Barnrättsdagarnas grundläggande principer (se nedan)

Hur ansökan ska presenteras

För att ansöka om att föreläsa eller hålla en workshop på Barnrättsdagarna 2025 måste du skicka in en ansökan via vårt ansökningssystem på www.barnrattsdagarna.se. Det är möjligt att skicka in flera
ansökningar. I systemet kommer du bland annat ombes fylla i följande:
  • En beskrivande text på max 400 ord samt en sammanfattning på max 70 ord.
  • Av ansökan ska det tydligt framgå hur seminariet kommer knyta an till barnkonventionen och årets tema. Beskriv hur och varför. Ansökningar som saknar denna beskrivning kommer inte behandlas.
  • Åldersgrupp – välj en av följande: 0-6, 7-12, 13-18 eller åldersövergripande.
  • Typ av seminarium: Föreläsning eller Workshop
  • Föreläsare: max 3 ingår och kan stå med i programmet med undantag för föreläsare under 18 år eller om ni vill sätta ihop en egen panel. Kontakta oss i så fall.

Så ökar du chansen att bli godkänd

  1. Skriv kortfattat och var tydlig
    Försök att fånga huvudbudskapet i föreläsningen/workshopen och undvik långa beskrivningar av hur projektet/forskningen genomförts, underteman och ämnen.
  2. Fyll i vilka medverkande ni planerar att ha med i ert program
    Även om det är tidigt i processen och specifika talare inte är bekräftade, är det värdefullt för oss att få en inblick i vem/vilka ni tänker skall medverka.
  3. Tänk på målgrupp och nivå
    Barnrättsdagarna besöks av många målgrupper – vilka vill ni ska komma på ert seminarium? Vill ni nå ut till en specifik yrkesgrupp eller en bredare allmänhet? Fundera vilken kunskapsnivå programmet då bör läggas på och försök att i er programbeskrivning anpassa texten för de personer ni vill ska besöka ert seminarium.
  4. Koppling till tema
    Årets tematext är en bra utgångspunkt för att hämta inspiration men det går även bra att tänka bredare och belysa perspektiv som inte nämns i tematexten. Så länge det har en tydlig koppling till temat!
  5. Ett upplägg som lockar
    Barnrättsdagarnas besökare lockas av upplägg som ger konkreta tips på hur man kan arbeta i praktiken, metoder, verktyg och den senaste forskningen, gärna med möjlighet till interaktiva inslag. Hur engagerar ni bäst era besökare?

Vilka är Barnrättsdagarnas målgrupper?

Barnrättsdagarna riktar sig främst till yrkesverksamma som arbetar för eller med barn på ett eller annat sätt. Våra främsta målgrupper är:

  • Tjänstepersoner och politiker på kommunal, regional och nationell nivå
  • Representanter från civilsamhällesorganisationer
  • Folkhögskole- och univesitets/högskolestudenter
  • Yrkesgrupper så som socionomer, sjuksköterskor, läkare, kuratorer, psykologer, specialpedagoger, lärare, pedagoger och forskare
  • Näringsliv

Vilken nivå ska jag lägga föreläsningen/workshopen på?

På Barnrättsdagarna samlas både personer som jobbar med och är engagerade i barns rättigheter på olika sätt och personer som inte har några förkunskaper. Barnrättsdagarna eftersträvar därför att ha ett brett program där vi kan erbjuda seminarier på olika nivå. Höj programnivån en aning och utmana besökarna eller arrangera en grundkurs, men tydliggör gärna vilken nivå programmet ligger på i beskrivningen.

Checklista:

  • Läs igenom all praktisk info på denna sida och årets tematext
  • Förbered er ansökan – ni hittar alla ansökningsfrågor från formuläret här
  • Fyll i ansökningsformuläret senast den 15 oktober, länk finns längst ner på denna sida. För att skicka in programförslag behöver ni registrera er. Det går att skicka in flera programförslag.
  • Kolla att ni får en bekräftelse på er ansökan till den e-post som ni registrerat.

Tips!

Prenumerera på Barnrättsdagarnas nyhetsbrev och få information om när monterbokningen öppnar, när vi släpper biljetter, bokade talare, med mera.

Grundläggande principer för medverkan

Barnrättsdagarna är en årlig mötesplats för alla som vill utveckla sig och sitt arbete inom barnrättsområdet. Alla med ett och samma fokus: Att förverkliga barnkonventionen! Det huvudsakliga syftet är att via tematiserade årliga konferenser sprida kunskap och inspirera till ett fördjupat arbete med att genomföra barnkonventionen. Bakom denna satsning står Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

Målsättning är att sprida kunskap och kännedom om barnrättsfrågor och barn i utsatta situationer i Sverige. Vi utgår från principen om alla människors lika värde och rättigheter med utgångspunkt i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). En viktig målsättning är att skapa en trygg arena för samtal och diskussioner, även svåra sådana.

Rasistiska, sexistiska, homofoba eller i övrigt diskriminerande eller illegala budskap har inte en plats på Barnrättsdagarna. Våld eller hot om våld får inte förekomma.

Arrangemanget är inte heller en plats för spridande av partipolitiska budskap eller försäljning av produkter/tjänster. Vi välkomnar statliga och politiska företrädare i samtal arrangerade av oberoende organisationer, men förbehåller oss rätten att i dessa samtal utkräva ansvar och att diskussionen har ett rättighetsperspektiv.

Programarrangörer, utställare eller medverkande i programpunkter på Barnrättsdagarna förväntas ställa sig bakom dessa grundläggande principer. Barnrättsdagarna har rätt att tacka nej till arrangörer där det finns stark misstanke om att dessa principer inte följs eller kommer att följas.

Skicka in ansökan om seminarium

När ni är redo att skicka in er ansökan om seminarium gör ni det genom att klicka på knappen ”Ansök här” högst upp på denna sida (gäller både föreläsningar och workshops). Finns ingen knapp så är ansökningsomgången inte öppen än eller har stängt för året. Ni lämnar er ansökan via vårt abstractshanteringssystem. Där behöver ni registrera er och välja ett lösenord. Om ni har anmält förslag till oss tidigare år behöver ni ange e-post och lösenord igen. När ni är inloggade i systemet kan ni också justera i det/de förslag som ni ännu inte skickat in för bedömning. Alla eventuella justeringar ska dock vara inlagda senast vid deadline för program. 

Vänligen observera 

Du som skickar in ansökan blir ”innehållsansvarig” för programmet. Detta innebär att all information om program som Barnrättsdagarna skickar ut via e-post, så som beslut kring godkännande, kommer att skickas till din e-postadress. Vill du att fler personer i din verksamhet ska få tillgång till informationen rekommenderar vi att ni skriver in en info-adress eller själva vidarebefordrar det.

Vanliga frågor

Finns det en ansökningsdeadline?
Sista dagen för att skicka in ansökan om att anordna seminarium på Barnrättsdagarna 2025 är den 15 oktober 2024.

Finns det möjlighet att arrangera längre seminarier än 30 minuter?
För de allra flesta programupplägg räcker 30 minuter, och enligt feedback från våra besökare är 30 min per föreläsning att föredra framför längre föreläsningar. Vissa upplägg som workshops och dylikt kan dock behöva mer tid och beviljas i möjligaste mån 60 minuter.

Hur många program kan vi ansöka om att arrangera?
Det finns ingen gräns på hur många förslag ni kan skicka in. Däremot ser Barnrättsdagarna gärna att det finns en bredd av arrangörer i konferensprogrammet för att fånga flera perspektiv. Vanligtvis godkänner vi vanligtvis 1 eller max 2-3 ansökningar från samma arrangör.

Kan vi välja vilken dag vi vill anordna programmet?
Har ni exempelvis en talare som enbart kan medverka en specifik dag, vänligen påpeka detta i ansökan. Programgruppen kommer i den mån det går, försöka tillgodose era önskemål och behov.

Måste vi ha klart medverkande för vårt program?
Nej men har ni funderat ut potentiella föreläsare att bjuda in får ni gärna skriva med dessa i ansökan.

När får vi besked om vårt programförslag godkänts?
Beslut kommer att skickas ut under november.

Vi har inte råd att betala seminarieavgiften, hur kan vi medverka? 
Barnrättsdagarna har väldigt begränsade möjligheter att upplåta seminarier kostnadsfritt. Ett tips är att samarbeta med en annan organisation för att kunna dela på seminarieavgiften.

Vad händer om Barnrättsdagarna ställs in?
Återbetalning sker ej om arrangemanget ställs in av skäl som grundas på extraordinära och oförutsedda händelser som ligger utanför Stiftelsen Allmänna Barnhusets kontroll (Force Majeur). Observera att ansökan om program inte är bindande. Faktura skickas ut först efter att ni har anmält er till konferensen.