Mr. Tourette och jag – Jag är så frisk som jag vill vara

Pelle Sandstrak har Tourettes syndrom men säger själv att han är så frisk han vill bli. Det som hjälpte honom var inte metoder och psykologi – det var människor som ”gjorde fel med hjärtat”.

Barnrättsdagarna inleddes av författaren och föreläsaren Pelle Sandstrak som berättade om sin uppväxt med Tourettes syndrom. Som barn levde han med tics och tvångssyndrom, och det var inte förrän han var 25 år gammal som han fick en diagnos.

Vanlig eller ovanlig?

Pelle Sandstrak konstaterar att han hade en normal uppväxt i en normal familj, men i nästa andetag funderar han på vad som egentligen är normalt. Vad är egentligen vanlighet? Och när blir en vanlig pojke en ovanlig pojke?

Det är 40 minuter energi. Pelle Sandstrak pratar snabbt, gestikulerar och gör imitationer av människor han träffat under sin uppväxt. Han berättar om sjuksköterskan Lillemor med Fishermans Friend-andedräkten, om läraren med kaktushår och träskor, och om den danske psykologen som pratade obegripligt men var en person som begrep sig på.

Tre viktiga ”i”

Enligt Pelle Sandstrak är det precis sådana människor man behöver som barn – som kanske inte gör saker helt enligt regelboken, men som gör intryck. Själv kallar han det för ”de tre i:na”. Man ska ha intuition och integritet, men också vara en smula inkompetent.

– Man måste göra fel med hjärtat, säger han. Jag är rädd för att det är så många metoder idag, och att allt ska gå så snabbt. Vi måste känna efter så att vi har äkta kontakt.

Pelle Sandstrak är en uppskattad föreläsare och har gett ut två självbiografiska böcker. Den ena av dem, Mr Tourette och jag, kommer under året att filmatiseras.