”Man känner hur vuxna känner”

Under hela tisdagen och onsdagen har Ilyas Hajiboraale, Shakar Shekani, Josefine Lagerström och Andiana Shamasha från Brickebackens skola i Örebro medverkat på Barnrättsdagarna. De har gått på seminarier, föreläsningar och pratat med besökare. På onsdagseftermiddagen var det dags att för dem att summera sina intryck. Journalisten Ylva Mårtens ställde frågorna.

Shakar Shekani berättar att det har varit två spännande dagar.

– Det har varit häftigt att få vara här. De behandlade oss som vuxna när vi pratade med dem och alla har varit jättesnälla, och Andiana Shamasha instämmer.

– Man känner hur vuxna känner.

Ungdomarna har pratat med över 50 personer totalt under de två konferensdagarna och ofta har de fått samma fråga.

– Nästan alla har frågat vad vi tycker om att vara här, sa Ilyas Hajiboraale.

– Annars när man får frågor av vuxna brukar de fråga hur man mår, sa Andiana Shamasha.

Ylva Mårtens ställde frågan om vuxna egentligen är fantasilösa.

– Ja, kanske det, menade Shakar Shekani.

Alla fyra har lärt sig mycket under de här dagarna, bland annat vad delaktighet och inflytande betyder.

Josefine Lagerström tycker dock att ”påverka” är ett bättre ord att använda.

– Man hade kunnat använda ett mer barnvänligt språk här.

Ylva Mårtens ställde frågor om den film som inledde konferensen, där alla fyra medverkade. Shakar Shekani sa i filmen att det är viktigt att vuxna inte tar barn för givet.

– Det är viktigt att vuxna litar på barn. De ska inte ta dem för givet för det är vi som är framtiden och om några år kanske det är vi som är politiker.

Andiana Shamasha pratade om rätten till ett privatliv.

– Det är en rättighet vi har att ha ett privatliv. Man vill inte alltid att andra vuxna eller föräldrar ska få veta vad man har gjort i skolan eller med kompisar, och det måste de respektera, svarade hon.

Alla fyra fick rungande applåder från publiken i kongresshallen. Slutligen sade de att det har varit roligt att umgås med vuxna i två dagar och Ylva Mårtens konstaterade att vuxna kanske egentligen har dåligt självförtroende. Att de tror att barn inte vill vara med dem, fast de egentligen gillar att vara tillsammans med vuxna.