Caroline af Ugglas fick publiken att ta ton

Hon sjunger, målar, har skrivit en bok och leder en kör. Hon har varit med i Melodifestivalen och vunnit På spåret tillsammans med Göran Hägg. Med inspirerande entusiasm och glädjefull energi lyckades mångkonstnären Caroline af Ugglas få 1 200 deltagare att sjunga 800 grader så att taket nästan lyfte på kongresshallen i Örebro under Barnrättsdagarnas första dag.

Caroline fick inte bara hela publiken att sjunga, hon talade också om vikten av att vara sig själv, att våga och att alla kan bara man får rätt förutsättningar.

– Att vara konstnärlig, det är egentligen att våga, och stå för det man gör, att gilla det man gör och att andra förhoppningsvis också gillar det.

– Jag tänker mycket och jag tänker högt och jag vill gärna ha respons. Vi har alla mycket idéer och jag försöker ta tag i dem. Det är så man uppfostrar barn, speciellt de med udda idéer. Det är viktigt att det finns vuxna som lär barn att allt är möjligt.

Hon berättade om sin självbiografi som handlar om hennes uppväxt, att hon upplevde att hon var jobbig som barn.

– Jag har skrivit boken som ett svar på alla fina mejl som jag har fått. De flesta artister har haft det jobbigt i skolan. Man har ett hävdelsebehov, man har ett behov av att uttrycka sig, man vill ha respons och man vill bli sedd. Det som många lärare anser vara jobbigt.

Caroline beskrev när hon gick två år i terapi, hur hon klämde musten ur psykologin och skrev ner samtalen om alla saker man har i sig när man är människa.

– Vi är ju helt sjuka i huvudet och det är ju det som gör oss mänskliga, vissa står för det och erkänner det och så finns det andra som har en clownnäsa. Jag har en clownnäsa. Självklart har jag en clownnäsa.  Jag kan också ta av mig den. Clownnäsan är ett skydd som man har, som en ratta-in-läget-knapp så att man kan bete sig ok i vissa situationer.

Clownnäsan är något som finns med som en röd tråd i Carolines konst och den handlar om mycket. Det är inte en skrattande gubbe som vill ha uppmärksamhet och vara glad. Den handlar om att försöka göra sitt bästa, menar hon.

Med en intensiv, glädjefylld snabblektion i sångteknik genom att lära deltagarna att gäspa, tappa hakan, ta i, sänka struphuvudet, överdriva, fick Caroline igång publiken som avslutade föreläsningen med att sjunga 800 grader med attityd, putande läppar och fingrar i luften.

– Det som händer när ni sjunger så här vackert är att jag ler och det känns skönt i magen, sa Caroline.