1e: Unga möter unga och ung integration

Åldern är vår fördel!

– Engagerade ungdomar finns överallt. Vi har mycket energi, men det är viktigt att ni vuxna uppmuntrar oss och tror på att vi kan förändra. För vi kan göra saker – vissa saker kan vi till och med bättre än er!

Det säger Aliya Sabir, som tillsammans med andra ungdomar drog igång projektet Ung integration i Helsingborg.

Tillsammans med Unga möter unga i Svedala visar Ung integration hur bra resultatet kan bli när ungdomar själva driver integrationsarbetet.

Unga möter Unga startade hösten 2015 med syfte att skapa möten mellan etablerade och nyanlända ungdomar i Svedala. Idag har man gått från att vara projekt till att bli en riktig förening.

– Hösten 2015 kom många nya ungdomar hit. Vi insåg snabbt att det fanns ett behov av att nya ungdomar fick träffa de gamla och tvärtom. Vi trodde att ett tiotal ungdomar skulle tycka det var kul, men intresset var jättestort, berättar Jasmine Wahlström som är fritidsledare och en av dem som dragit igång Unga möter unga i Svedala.

Målet var att skapa en plattform där svenska och nyanlända ungdomar kunde träffas. Men minst lika viktigt är att de unga ska känna att de kan påverka. Och för att göra det behöver de få stöd att utvecklas till ledare.

– Lust att göra något väcker ett engagemang som leder till lärande – och det leder i sin tur till egenmakt. För projektet innebär det att vi ett år senare har en grupp utbildade ledare som kan fortsätta vidare i samhället, konstaterar Andreas Flygare som också är fritidsledare i Svedala.

Aliya knackade dörr
Ung integration i Helsingborg börjande när Aliya, som gick på gymnasiet, kände att hon måste göra något:

– Jag visste att det fanns flera ungdomar i ett tillfälligt boende i Råå utanför Helsingborg. Så jag åkte ut och knackade på. Uppriktigt sagt var jag väldigt nervös. Men när jag lämnade Råå var jag tårögd och överlycklig! Då visste jag att jag skulle göra allt för att ung integration skulle bli verklighet!

Tillsammans med andra ungdomar skapade Aliya en verksamhet där svenskar och nyanlända kunde mötas och ha kul, samtidigt som deltagare lär sig mer av språket och utvecklar sina nätverk.

Även om ungdomarna i både Helsingborg och Svedala fått ett visst stöd från olika organisationer (till exempel för busskort och idrottskläder) och från kommunen så är det inte pengar, utan engagemang som är det viktigaste.

– Vår största utmaning var nog vår ålder, menar Sara Aulin från Ung Integration i Helsingborg. Vi började utan någon som helst erfarenhet av integrationen, men så insåg vi att det faktiskt inte behövdes. Vi lärde oss under tiden och skapade ett koncept. De vuxna tog oss kanske inte på allvar, men vår ålder blev faktiskt en fördel. Vår största nackdel vände vi till fördel – och vi bevisade att ålder inte har ett dugg med ambition att göra!

Läs mer
ungamoterunga.svedala.se
facebook.com/Ung-Integration

På bilden fr. vänster
Ellinor Nyzell (Ung integration)
Sara Aulin (Ung integration)
Aliya Sabir (Ung integration)
Jasmine Wahlström (Unga möter unga)
Andreas Flygare (Unga möter unga)

Ladda ner presentationen