”Du behöver inte vara på topp!”
Hur många här inne har provat afrikansk dans? Då vet ni att det är väldigt svårt att se snygg ut när man dansar afro.
Anna Duberg, sjukgymnast och doktorand på Örebro universitet beskriver hur det såg ut när tjejerna kom till den första danslektionen. Hur de backade längst bak i rummet, helst bara ville försvinna. Efteråt har tjejerna berättat att de ställde sig frågan: Hur hamnade jag i en danssal? Jag kan ju ingenting? Hon där är mycket bättre, mycket snyggare.
Det som deltagit i projektet är tjejer 13-18 år, från alla samhällsskikt, med olika personligheter. Det de har gemensamt är att de har återkommande psykosomatiska besvär och/eller upplevd stress eller nedstämdhet. De 171 flickorna rekryterades med hjälp av skolhälsovården i Örebro kommun.
Anna Duberg beskriver det som en lyx att få följa tjejerna, hur blyga de var på hösten till att de faktiskt blommade på våren.
Förutom att nio av tio upplevde minskade psykosomatiska besvär och ökad hälsa, är insatsen kostnadseffektiv.
– Vinster i livskvalitet kan nämligen mätas i pengar, menar hon.
Funkar det?
Vår hjärna är skapad att tillhöra en kropp som rör på sig. Runner’s high är ett känt begrepp, det bygger på att endorfiner frigörs vid fysisk aktivitet.
Detsamma gäller dans.
– Jag tror mycket på att aktivera sinnen i stället för tankar, säger Anna Duberg.
Dans är vanligtvis förenat med prestation. När man erbjuder dans och musik i skolan avslutas det ofta med uppvisning.
– Men alla vill inte visa upp sig! Det här fungerar för att tjejerna får dansa för att dansa, inte för att visa upp sig.
En viktig framgångsfaktor har varit att dans är något som flickorna faktiskt gillar. Dessutom har de har fått vara med och bestämma, önska musik.
Läs mer om projektet
Här kan du läsa mer om hur fysisk aktivitet kan motverka depression
Artikel i JAMA pediatrics