Du jiddrar – vi lyssnar!

Många unga vill lyssna på andra ungdomar som pratar om svåra saker, men oftast finns det inget forum för detta. Men nu finns Jiddr – Sveriges första samtalsapp för unga med program som sänds direkt i appen.

Bakom appen står Föreningen Jiddr tillsammans med föreningen Familjehemsmöten. Idén fick Josefine Wahlberg när hon spelade onlinespel:

– Jag kom i kontakt med många ungdomar, framför allt killar, som började berätta om sig själva och de problem de hade, berättar Josefin.

Josefin peppade så gott hon kunde, men insåg snabbt att hon inte kunde svara på alla frågor.

– Jag började kolla runt och insåg att mer än hälften av alla unga i Sverige inte har någon vuxen de kan prata med. De flesta tror också att de är ensamma om sina problem.

Samtidigt är det många som inte vill uppfattas som ”problemungar”. Det tar emot att ringa till en stödlinje och prata om sånt som är jobbigt. Däremot lyssnar många gärna på andra som pratar om saker och kan då välja om och när de vill komma in i samtalet.

Hur fungerar då Jiddr?

Jidder direktsänder sina program över appen. När en användare vill ställa en fråga till värden “plingar” användaren. Värden ser detta och kan då dela ut ordet till den användaren som vill säga något. Det är endast den som fått ordet samt värden som hörs för de andra användarna. Som användare kan man även skapa samtalsrum för att prata med andra användare. För att säkerställa att användarna är schyssta mot varandra och mot värdarna har Jiddr moderatorer under samtalen.

– Den som loggar in kan delta precis så mycket som man vill, om du vill ställa en fråga eller bara vara anonym och lyssna, berättar Natalie Siljemyr som är tolv år och som själv lett program.

En annan av dem som är engagerade i Jiddr är Ewelina Brofjord. Hon är sjutton år och har gjort flera program, bland annat om hur det är att bo på ett behandlingshem:

– Den gången kom det många frågor om hur det fungerade, det är ju inte många som vet hur det är att bo på behandlingshem, konstaterar Ewelina.

Reza Mosavi är ursprungligen från Afghanistan och har varit aktiv i Jiddr i tre år:

– När jag kom till Sverige för fem år sedan visste jag ingenting om hur samhället fungerar och det fanns inte heller någon att fråga. Folk sa att saker var viktiga, men ingen förklarade varför, berättar Reza som idag själv jobbar med nyanlända ungdomar.

Tillsammans med Natalie gjorde han också ett program där de pratade om likheter och skillnader mellan Sverige och Afghanistan.

Idag sänder Jiddr över appen på torsdagar 20-21 och klockan tio på tisdagsmorgnar för vuxna. Jiddr har cirka 900 registrerade användare och 30-50 som lyssnar och deltar i varje program. Ambitionen är att öka antalet sändningarna:

– Drömmen vore att ha program varje dag, och på nätterna när allt annat är nedstängt. Allt handlar om resurser, vi skulle behöva mycket mer konstaterar Josefin.

Jiddr finns för gratis nedladdning på både Google play och AppStore.  Läs mer om Jiddr här.