3d Barns rättigheter på sin fritid

Frysbox – Thaiboxning och dialog för ungdomar
På Fryshuset har thaiboxning gjort att ungdomar vågar öppna upp sig och prata om ämnen de annars skulle ryggat inför. ”Dialogen går lättare efter ett träningspass” säger Maria Bolme som är verksamhetsansvarig.

-I allt som vi gör på Fryshuset försöker vi skapa möten genom passioner, säger Maria Bolme.
Det är också filosofin bakom ”Frysbox”, en av Fryshusets verksamheter för ungdomar. I projektet erbjuds ungdomar en timmes träning i thaiboxning följt av ett lika långt samtal mellan deltagarna.

Tanken är att uppmuntra deltagarna att kanske hitta ett nytt idrottsintresse eller fördjupa sig i idrotten. Förutom de uppenbara hälsofördelarna med att röra på sig kan ett passionerat intresse enligt studier också motverka att deltagarna hamnar snett i livet, förklarar Maria Bolme.

-Men samtalet är en lika stor del. Dialogen går lättare efter ett träningspass. Träningen frigör en massa endorfiner och ungdomarna öppnar upp sig mer än de nog skulle gjort annars, säger Maria Bolme.

Under samtalen ligger fokus på att öka självkänslan och att ge deltagarna verktyg för att kunna påverka sina egna liv.

Är du medspelare? – Så kan barn bli proffs på sina rättigheter
”Sluta toppa laget” och ”Ge alla nya spelare en fadder”. Det är exempel på vad barnen önskat när Röda Korsets ungdomsförbund utbildat barn inom idrotten i deras rättigheter.

Röda Korsets ungdomsförbund driver projektet ”Är du medspelare?” som riktar sig till idrottsledare och barn i idrotten som är mellan 6 och 17 år.

Under workshops som är högst en timme långa får barnen en kort utbildning i barnkonventionen och sedan prata om hur de vill ha det i sin träningsgrupp utifrån barnkonventionens fyra grundprinciper.
Under ett utbildningstillfälle reflekterade ett gäng tjejer över att det bara satt foton på killar på väggarna i klubbhuset.

-De sa att ’det är ju därför vi tänker att vi inte kan bli fotbollsproffs som våra killkompisar’ sa en av tjejerna. De ledare som var med tog sedan nya bilder på alla lag i klubben så att representationen blev bättre, berättar Isabel Exposito, verksamhetsledare för projektet.

Ett annat exempel är ett lag som efter utbildningen såg till att deras lag ändrade sin närvaropolicy så att de blev tvungna att närvara vid en träning i veckan för att få spela match i stället för alla.
Hittills har cirka 3000 ledare och barn gått utbildningen.