Det här behöver vi for a better day

Över tusen sidor om barn och ungas psykiska hälsa. Men också hopp för framtiden och förslag på lösningar.

Klas Bergling är Aviciis pappa och grundare till Tim Bergling Foundation.

Vi måste prata med, inte om, barn och unga om deras psykiska hälsa. Tim Bergling Foundation har tagit fram en bok där unga med sina egna ord berättar hur de mår. I boken, ”Det här behöver vi, for a better day” finns vittnesmål om allt från press och stress i vardagen till övergrepp, självmordstankar och drogproblematik. Men det finns också hopp.

Dessa historier samlades in genom en kampanj, initierad av stiftelsen. På kampanjens hemsida kunde alla under 25 bidra till ”Sveriges största insamling av barn och ungas tankar, förslag och ideér för en bättre morgondag”. Skolan och vården var återkommande teman i barnens berättelser, så som långa köer till – och dålig samordning inom – olika vård- och stödfunktioner, samt jakten på bra betyg. Kampen för att leva upp till stränga ideal, förväntning på hur man ska se ut, bete sig och bli framgångsrik var ämnen som togs upp.

 

”Det pratas mycket om barn och ungas psykiska hälsa. Men tyvärr är det mest vuxna som får prata. Vi måste veta vad unga själva tänker och tycker om vi tillsammans ska kunna göra skillnad. Så vi frågade.”

– Citat från boken det här behöver vi, for a better day.

 En första sammanställning av det insamlade materialet har lämnats över till regeringen, men arbetet förväntas fortlöpa under hösten.

”Vi ska få in de unga i ännu större utsträckning, och jobba tillsammans med att diskutera fram lösningar. En sådan resa måste man göra tillsammans” – säger Klas Bergling.

 

Ungas tankar om psykisk ohälsa

”Hade alla gått till en kurator i skolan skäms man ju inte för att man går till en och då hade man kunnat få hjälp tidigare! Jag tror nog alla har något de behöver prata om egentligen…”

”Jag vill att skolor ska börja lära ut om samtycke så att alla vet vad det är och vad det innebär”.

”Jag pallar inte machokulturen i skolan och utanför skolan, som kille har jag inget utlopp för några känslor då det inte är sett som okej.”

”Jag behöver någon att prata med när ångesten dödar mig. Jag vill inte hamna i någon kö som tar en timme att plöja igenom.”

Hämtat från For A Better Day/Tim Bergling Foundation