Polisen som var radikaliserad

Hanif Azizi är född i Iran kom till Sverige som 9-åring och placerades då i ett fosterhem. Vid 19 års ålder lämnade han tryggheten i Sverige för att ansluta sig till en våldsbejakande organisation i mellanöstern.

Sedan sju år tillbaka arbetar han som polis i Rinkeby och träffar dagligen unga människor som står i samma vägskäl som han själv gjorde för 15 år sedan.

I sin föreläsning kommer Hanif berätta om sin mentala och fysiska resa då han som 9-åring flydde från ett militärläger i Irak till Sverige, om hans tankar och känslor i det nya landet Sverige och hur avsaknad av identitet och tillhörighet ledde honom till att söka sina rötter i en radikal organisation i mellanöstern.

Enligt Hanif handlar radikalisering i många fall om frustrerade människor, oftast ungdomar, som upplever utanförskap, arbetslöshet, mobbing, diskriminering eller brist på sysselsättning. I radikaliseringsprocessen får individen tillhörighet och mening med sitt liv.

 

Hanif delar med sig av sina egna tankar och upplevelser för att försöka skapa en förståelse för hur ungdomar kan radikaliseras, men framför allt hur vi tillsammans kan motverka radikalisering.

 

När Hanif föreläser så sugs man in i berättelsen när man får följa med på hans resa från militärbasen i Irak där han växte upp till Norrköping där han blev familjehemsplacerad och tillbaka till Irak.