Hasse Brontén

Moderator 2023

Hasse Brontén är polisen och f.d. Säpoagenten som bytte spaningsuppdragen mot humorscenen. 

Sedan Hasse Brontén framröstades som årets nykomling vid Stand-up-galan 2005 har han medverkat i flera populära humorprogram såsom Cirkus Möller, Parlamentet och Time Out. Han är i dag aktiv som ståuppkomiker, men även som föreläsare och programledare i Efterlyst, programmet med hela 270 000 följare på Facebook.

Hasse Bronténs pappa jobbade som trafikpolis. Tanken var aldrig att han skulle följa i sin fars fotspår, ändå blev det så. Hasse utbildade sig till polis och efter några år som patrullerande polis hamnade han som spanare på Säpo. Vid sidan av detta seriösa uppdrag växte hans intresse för ståuppande sig allt starkare och han gick två ståuppkurser, en med Adde Malmberg och en på Dramatiska Institutet. Dessa gjorde att han fick upp ögonen för scenen.

Det var svårt att kombinera hemligt arbete på Säpo med scenframträdanden. Hasse Brontén tog istället en tjänst som lärare på Polishögskolan, och var då fri att uppträda vid sidan av arbetet. Samma år som han vann pris för årets nykomling fick han tredjepris i tävlingen ”Worlds Funniest Cop Competition” i Florida. Två år senare hade han lyckats etablera sig i underhållnings-Sverige och valde att säga upp sig som polis för att helhjärtat satsa på ståuppandet.

Hasse Brontén har medverkat i ett flertal humorforum, bland annat Stockholm Live, Skrattstock, Parlamentet, Grillad, Cirkus Möller och Time Out och har varit med och skrivit manus till tv-programmen Extra Extra! och Robins. Dessutom har han turnerat Sverige runt med sin soloshow ”Bipopulär – Vem är egentligen knäpp?” där han på ett humoristiskt och tänkvärt sätt belyser hur det var att växa upp med en bipolär pappa. 2015-2016 var han en av programledarna för Efterlyst, ett populärt tv-program som går ut på att lösa grova brott.


Mina Föreläsningar