Emiliya Larsson

Moderator Barnrättsdagarna 2018

Emiliya Larsson heter jag och tillsammans med Andreas Svensson kommer jag ta mig an det spännande uppdraget att vara moderator för Barnrättsdagarna 2018.

Tillsammans representerar vi inte bara oss själva utan även den nationella ungdomsföreningen Knas hemma. Jag gick med i Knas hemma hösten 2015, men det var inte förrän våren 2016 som jag blev aktiv. Jag är ambassadör för Knas hemma vilket innebär att jag bland annat föreläser runt om i landet, håller workshops och utbildningar socionomer, familjehem och andra aktörer i Sverige. Jag har även börjat moderera och utöver detta så arbetar jag som biträdande verksamhetsutvecklare i organisationen.

Anledningen till att jag valde att gå med i Knas hemma är för att jag själv har vuxit upp i knas och även varit placerad i olika hem. Sedan ung ålder intalade jag mig själv varje dag att när jag överlevt allt och blir fri, så ska jag hjälpa andra. Detta blev min drivkraft under åren, när mitt liv vände och jag kunde börja leva istället för överleva så bestämde jag mig för att googla vad jag kunde göra med mina erfarenheter. Där bland en massa förslag och organisationer som dök upp så fann jag Knas hemma. Jag kontaktade Anna som är projektledare och sedan dess har allting spunnit på. Att vara med i Knas hemma har inneburit en mängd positiva upplevelser. Det var positivt att få möta andra unga vuxna som varit med om liknande och att man kan relatera till varandras historier och upplevelser, man fann en gemenskap och styrka. Samtidigt som man utbildar och inspirerar olika aktörer i samhället, så ser man varandra i Knas Hemma utvecklas och växa ännu mer som individer och det är så häftigt när man känner till varandras storys och livsresor.

Förutom mitt engagemang i Knas hemma så arbetar jag till vardags som mentor på ett gymnasium för elever som går yrkesintroduktion barn och fritid/ vård och omsorg. Det är ett gymnasium där många samlas från de olika förorterna i Stockholm. Jag möter ungdomar med många tunga livshistorier och som kämpar bland samhällsklyftorna. Jag ser markanta skillnader så som att en elev kommer ifrån en familj med god ekonomi där de motiverar hen att gå i skolan i form av att hen får lön från dem om hen sköter studierna. Medan andra elever jobbar mer än det går i gymnasiet för att försörja familjen.

Jag valde att tacka ja till att moderera Barnrättsdagarna för att Barnrättsdagarna är otroligt viktiga. Barnrättsdagarna lyfter upp viktiga ämnen och det är ett riktigt bra tillfälle för individer som jobbar med barn/ungdomar att samlas, samtala, lyssna, diskutera och påminnas om att vi är ett team som jobbar mot förbättring och att göra skillnad. Viktigt med dessa dagar som ger syn och fakta inom de olika områdena men också får en att minnas att en kan inte göra allt, men alla kan göra något och påverka. Alla som kommer är ju en barnrättskämpe av något slag och Barnrättsdagarna hoppas jag stärker dem genom att möta andra som kämpar för samma och det känner sig kraftfulla när det lämnar Conventum och återgår till sitt arbete i fältet.

Mina förväntningar på Barnrättsdagarna är stora, hört mycket gått om konferensen och detta blir även min första gång att delta. Jag hoppas själv att få med mig ny kunskap, bli inspirerad och se lokalen fylld med engagerade individer som brinner för samma sak.

Nu ser jag fram emot att tillsammans med alla er få ta tag i temat ”alla barns rätt till jämlika uppväxtvillkor”. Tillsammans kan vi göra skillnad! Vi ses i Örebro den 24-25 april!