Andreas Svensson

Moderator Barnrättsdagarna 2018

Andreas Svensson heter jag och har fått det ärofyllda uppdraget att tillsammans med Emiliya Larsson vara moderator för Barnrättsdagarna 2018.

Emiliya och jag är båda medlemmar i den nationella ungdomsföreningen Knas hemma. Jag gick med i Knas hemma sommaren 2013 för att jag ville göra skillnad, vända jobbiga erfarenheter till styrkor och verka för att alla barn och unga som idag växer upp i familjehem/hvb eller liknande skall få det bättre. Genom Knas hemma kan jag få bidra till att krossa tabun och sprida kunskap. Numera är jag ordförande i Knas hemma och ambassadör.

Knas hemma är en ideell ungdomsförening som arbetar nationellt. Den främsta målgruppen för Knas hemma är ungdomar och unga vuxna i åldrarna ca 13-30 år, som antingen bor i eller har bott i familjehem, HVB-hem, eller annat boende för samhällsplacerade barn eller unga.

Knas hemma tar fram kreativa metoder för att lyfta barns och ungas delaktighet, rättigheter och röster inom Socialtjänst, familje-och HVB-hem, samt andra aktörer som träffar målgruppen. Vi föreläser och utbildar Socialtjänst, familjehem och andra samhällsaktörer i delaktighetsmetoder som på bästa sätt stärker barns och ungas röster och höjer deras status i samhället. Det handlar om att engagera barn och ungdomar genom att lyssna på hur de själva identifierar problem, föreslår lösningar och agerar utifrån dem.

Jag tackade JA till att vara moderator på Barnrättsdagarna för att få möjligheten att bidra till att verkligen lyfta frågor kring samhällsplacerade barn till en högre nivå i ett så viktigt och värdefullt forum som Barnrättsdagarna.

Mina förväntningar på Barnrättsdagarna är många och stora. Jag ser fram emot två intensiva dagar där skratt, viktiga dialoger och inspiration byter av varandra om vartannat. Och såklart ett jäklar-anamma inför att ”nu gör vi skillnad för vartenda barn, alla skall få sin rätt till trygg uppväxt tillgodosedd”

Till vardags arbetar jag som barnskötare, fritidspolitiker och facklig förtroendevald. Och när jag inte jobbar eller modererar stora konferenser tränar jag taekwondo, styrketräning. Jag gillar att läsa facklitteratur, älskar att äta god mat och lyssnar gärna på Beethoven, Vivaldi eller Mozart.

Nu ser jag fram emot att tillsammans med 1 200 barnrättskämpar få ta tag i temat ”alla barns rätt till jämlika uppväxtvillkor”. Vi ses i Örebro den 24–25 april 2018!